Inventii aparute inaintea timpului lor

Ideile geniale din domeniul tehnologiei nu au fost imbratisate de consumatori si, uneori nici de industrie, decat dupa mult timp de la nasterea lor. Multe dintre tehnologiile care acum fac parte din viata noastre si de care ne minunam in acest moment au o istorie mult mai veche decat putem crede.

Maximum PC a realizat un clasament al celor mai tari tehnologii care au marcat istoria recenta si care se bazeaza pe inventii facute cu mult timp in urma si care erau, probabil, prea revolutionare ca sa fie acceptate pe scara larga.05 Inventii aparute inaintea timpului lor
Tableta

In ciuda convingerii multora, tableta nu a aparut odata cu iPad-ul celor de la Apple. Istoria tabletei este mult mai batrana decat gadgetul care a fascinat lumea si inca o face.

Samsung s-a legat de acest subiect, recent, in pregatirea apararii pentru procesele intentate de Apple (impotriva Galaxy Tab-ului facut de sud-coreeni). De altfel, iPad-ul nici macar nu ar fi existat astazi, spun cei de a Samsung, daca nu ar fi existat inaintea lui o adevarata “pleiada” de astfel de gadgeturi.

Microsoft lansa, la inceputul anilor ’90, primul astfel de model. Samsung lansa pe piata, in 1989, tableta GRIDpad. Apple isi incerca norocul de prin 1979 cu Apple Graphics Tablet.

Desigur, vorbim despre concepte diferite de tablete, cu functionalitati diferite, dar care stau la baza a ceea ce folosim astazi. Niciuna dintre tabletele amintite mai sus nu a reusit sa rupa gura targului. Acest lucru s-a intamplat abia in 2010(!) odata cu lansarea iPad.
CD-urile si muzica digitala

Va vine sa credeti sau nu, dar muzica in format digital exista inca din 1970, cand James Russell a inventat dispozitivul optic care mai tarziu se numea compact disc (CD). In momentul acela, tehnologia nu a prins deloc.

Multi ani mai tarziu, CD-urile au prins viata, iar dupa ele, muzica digitala a aparut – iTunes, Pandora etc. Nu ar fi existat fara sclipirea de geniu a lui Russell din anii ’70.06 Inventii aparute inaintea timpului lor
Mouse-ul

Cercetatorul american Douglas Engelbart, de la institutul de cercetare Standford, a inventat primul mouse in anul 1963. Perifericul avea exteriorul din lemn, era voluminos si folosea doua rotite pentru detectarea miscarii si un singur buton.

Banalul, dar eficientul accesoriu, avea sa fie comercializat abia in anul 1981 alaturi de sistemul Xerox 8010 Star Information.07 Inventii aparute inaintea timpului lor
Video Streaming-ul

In anul 2004, Akimbo lansa pe piata o tehnologie care seamana extrem de mult cu ceea ce face astazi Hulu: streaming video. Dar pentru ca preturile pentru set-top box-uri si conexiunea de mare viteza erau mari (230 de dolari) si pentru ca industria clasica de muzica si film “fierbea” deja din cauza digitalizarii, Akimbo a esuat in ceea ce a reusit sa faca, peste cativa ani, Hulu.

In 2008 Akimbo isi inchidea portile, in mare parte din cauza unei industrii speriate de evolutia tehnologica.08 Inventii aparute inaintea timpului lor
Video Streaming-ul

Bateria

Va imaginati cum ar arata lumea fara baterii? Probabil ca nu. Cronologic vorbind, arheologii afirma ca prima baterie a fost creata in urma cu peste 2000 de ani in Iraq.

Si nu este vorba despre banuieli arheologice, ci despre o descoperire care i-a lasat pe multi cu gura cascata: un borcan de lut alaturi de cateva elemente de cupru este considerat a fi ca mai veche pila electrica din lume, ce genera 2V.

Alessandro Volta inventa prima baterie reala in 1800, iar cu o suta de ani mai tarziu, Edison intra in afaceri cu acest produs revolutionar.10 Inventii aparute inaintea timpului lor

Leave a Reply