Urmatoarea frontiera: “mobile money” va elimina cash-ul?

Telefonul mobil a aparut pe piata din simpla nevoie a oamenilor de a comunica permanent si, mai ales, de oriunde. Apoi tehnologia a evoluat si telefonul mobil s-a transformat, incet dar sigur, in telefon mobil inteligent, care a asimilat pur si simplu alte tehnologii de sine statatoare, precum camerele foto digitale, playerele de muzica portabile si a ajuns acum sa inghita si o buna cota din piata computerelor personale.

Evolutia telefonului mobil, de la simplu instrument de apelare vocala la device-ul all-in-one, nu a ajuns nici pe departe la final.
Acum, telefonul mobil incearca sa lichideze, la propriu, cash-ul (banii fizici), aceasta este urmatoarea frontiera pe care mobilul incearca sa o depaseasca.

Cum a inceput povestea platilor prin mobil

Primul tip de vanzare a unui produs sau serviciu cu plata realizata prin intermediul telefonului mobil a fost pe baza de SMS. Si acum se mai foloseste acesta metoda, ba chiar am putea spune ca a cucerit toata lumea.

Primul utilizare a telefonului mobil pe post de portofel a insemnat practic achizitionarea unei cutii de Coca Cola de la un automat care permitea plata prin SMS. Povestea se intampla in Finlanda, prima tara care avea sa foloseasca sistemul.

Plata la automatul pentru Coca Cola a fost doar primul pas. Au urmat sisteme de plata prin SMS pentru fel de fel de produse si servicii, de la plata parcarii si pana la cumpararea de bilete la film sau achitarea transportului in comun.lk Urmatoarea frontiera: mobile money va elimina cash ul?
Ce tari au decis sa reduca importanta la banilor cash

Dupa Finlanda, in Africa de Sud aparea serviciul M-Pesa dedicat initial doar transferului de bani de pe un telefon mobil pe altul. Apoi serviciul s-a dezvoltat si a cuprins si alte arii financiare ce implica plata cu telefonul mobil.

In Estonia, guvernul a decis ca in loc de sistemele cu fise pentru plata parcarii, achitarea serviciului sa fie facuta exclusiv prin SMS. Acelasi lucru a fost adoptat si in Suedia.

In Coreea de Sud lucrurile au ajuns acum destul de avansate. Cinci banci principale, impreuna cu trei operatori de telecomunicatii si autoritatile de reglementare in domeniu au uniificat serviciul de plati printr-un SIM special cu ajutorul carui poti face orice plata sau transfer bancar.

Olanda propune o solutie si mai radicala: comerciantii ar putea refuza in viitorul apropiat, sa mai primeasca bani lichizi de la clienti, iar pentru aceasta schimbare se face lobby la nivel guvernamental. Motivul? “Lucrul” cu cash-ul a devenit costisitor.

Din Suedia vine o propunere socanta: parlamentul vrea sa decida cand va renunta total la cash. Da, ati inteles bine, nu “daca” va renunta la cash, ci cand!

Leave a Reply