Un supercomputer prezice evenimentele majore care au loc in lume

Un supercomputer care este alimentat permanent cu stiri si articole din intreaga lume poate ajuta oamenii de stiinta sa estimeze unde, cand si in ce mod pot avea loc evenimente socio-politice majore, oriunde ar avea ele loc, scrie BBC.

De altfel, deja au fost realizate o serie de studii care arata ca un supercomputer poate estima, pe baza unor tendinte care se manifesta in lume, chiar si revolutiile. Exemplul este prezicerea miscarilor sociale din Libia si Egipt, tari unde au avut loc revolutii si rasturnari de regimuri politice.
1 Un supercomputer prezice evenimentele majore care au loc in lume

Conflictele ar putea fi anticipate

In timp ce analistii folosesc datele pentru a privi retrospectiv lucrurile, oamenii de stiinta spun ca acelasi proces ar putea fi folosit pentru anticiparea evenimentelor majore, inclusiv a izbucnirii unor conflicte armate.
Omul care sustine acest lucru cu argumente stiintifice este Kalev Leetaru, cercetator in cadrul Universitarii Illinois, care a reusit, alaturi de echipa sa, sa demonstreze faptul ca evenimentele din Egipt si Libia puteau fi destul de usor anticipate.

Cum s-a facut stusiul

Echipa profesorului Leetaru a strans peste o suta de milioane de articole de presa (unele fiind de prin 1945) din foarte multe surse media si le-a introdus in supercomputer. Cercetarea a urmarit, de fapt, obtinerea a doua principale tipuri de informatii.

In primul rand, studiul s-a concentrat asupra “starii” relatate de articolul respectiv. In al doilea rand locatia evenimentului sau povestii descrise de articol a fost un detaliu foarte important.
2 Un supercomputer prezice evenimentele majore care au loc in lume

In cadrul cercetarii a contat foarte mult detectarea unor cuvinte cheie precum “teribil”, “groaznic” sau “bun”, pentru definirea “starii”, mai scrie BBC. Apoi, in functie de aceste cuvinte cheie, s-a realizat geocodarea (sau localizarea) evenimentelor, Cairo fiind una dintre locatiile indicate.

A urmat introducerea datelor in supercomputerul cunoscut ca Nautilus care a analizat datele si a realizat “harti” pentru diferite tari din Orient care se afla in pericolul de intampina miscari sociale.

Cazul Egipt, rezolvat

Supercomputerul celor de la Universitatea Illinois a reusit sa-i bata la capitolul inteligenta si putere de predictie chiar si pe expertii de la Casa Alba, care n-au reusit sa-si dea seama ce urma sa se intample, pana la urma, cu Hosni Mubarak.

Ei bine, computerul lui Leetaru a reusit sa estimeze caderea de la putere a dictatorului egiptean, in ciuda analistilor presedintelui Barack Obama care credeau ca Mubarak va rezista chiar si in ciuda miscarilor stradale violente. Dupa cum explica Leetaru, supercomputerul a putut prezice, in cazul Egipt, un eveniment care nu se mai petrecuse, in timp ce consilierii Casei Albe se bazau pe faptul ca nu exista un precedent de acest tip la Cairo, de peste 30 de ani.
3 Un supercomputer prezice evenimentele majore care au loc in lume

Putere de predictie in timp real

Seful echipei de cercetatori afirma ca predictiile date publicitatii pana acum au fost realizate pe baza unor evenimente deja petrecute, dar ca un astfel de sistem ar putea fi adaptat cu usurinta pentru a functiona in timp real. “Acesta este urmatorul pas”, spune Kalev Leetaru, care a demarat deja procesul de dezvoltare a tehnologiei necesare. Desi pare destul de bizar ca un calculator, fie el si un supercoputer, sa prezica viitorul (pentru ca asta va face la modul concret), cercetatorul crede ca lucrurile trebuie privite mai simplu: “functioneaza asa cum functioneaza un barometru”.
4 Un supercomputer prezice evenimentele majore care au loc in lume

Leave a Reply