Curs de realizare pagini Web folosind limbajul HTML

Capitolul VI – Link-uri si pozitionare

Un element important al oricarei pagini web il constituie link-urile catre alte pagini. Acestea pot fi link-uri externe, care fac referire catre un alt site, sau link-uri interne care fac referire catre alte pagini ale aceluiasi site. Ambele tipuri se codifica asemanator prin folosirea unui tag de tipul <A HREF=link.html>…</A> (pentru un link intern) sau
<A HREF=http://www.abc.abc>…</A> pentru un link extern. Astfel codul de mai jos va afisa textul “Apasati aici pentru pagina 2″ care prin apasare va incarca fisierul pag2.html:

<A HREF=pag2.html>Apasati aici pentru pagina 2</A>

Codul de mai jos va afisa “Apasati aici pentru pagina XYZ SRL”, text care prin apasare va incarca pagina www.xyz.xyz:

<A HREF=http://www.xyz/xyz>Apasati aici pentru pagina XYZ SRL</A>

In exemplul de mai sus poti specifica in ce mod se va incarca pagina respectiva folosind atributul TARGET:
- TARGET=”nume”, unde nume este numele pe care vrei sa il dai unei noi ferestre unde se va incarca pagina. Poti folosi si TARGET=”_blank” pentru o fereastra noua sau TARGET=”_self” pentru incarcarea in aceeasi fereastra.

O alta varianta este posiblitatea transmiterii unui e-mail. Astfel, codul de mai jos afiseaza “Scrie-ne!”, text care prin apasare va deschide o fereastra pentru transmiterea unui mesaj la adresa [email protected]:

<A HREF=”mailto:[email protected]”>Scrie-ne!</A>

In acelasi mod o pagina HTML poate fi impartita in mai multe “capitole” (sectiuni), in caz ca este foarte lunga. Astfel, fiecarei sectiuni i se va asigna un nume, nume ce va putea fi utilizat in incarcarea paginii respecitve, astfel incat sa se afiseze exact sectiunea respectiva. Fie fisierul lucrare.html pe care il impartim in doua sectiuni.Codul care face acest lucru ar fi:

<A NAME=unu>Sectiunea 1</A>
…text pentru sectiunea 1…
<A NAME=doi>Sectiunea 2</A>
…text pentru sectiunea 2…

Apoi, daca dorim sa incarcam fisierul lucrare.html din alta pagina, dar astfel incat sa se incarce direct sectiunea 2, vom utiliza:

<A HREF=lucrare.html#doi>Apasa aici</A>

In mod similar poti afisa fisiere text (cu extensia txt) sau poti da posibilitatea vizitatorului sa salveze pe disc un alt tip de fisier (zip de exemplu):

<A HREF=raport.txt>Raport</A> sau <A HREF=program.zip>Salveaza programul</A>

Un alt element util in formatarea paginii web este tag-ul <CENTER >…</CENTER>. Acesta este utilizat pentru alinierea pe centru a unor elemente (texte, tabele imagini). Tot ce este scris intre tag-ul <CENTER> si </CENTER> va apare centrat.
In fisierul nostru deschis in Notepad vom folosi tag-ul CENTER pentru a pozitiona central elementele paginii. Astfel, vom introduce tag-ul <CENTER> imediat dupa tag-ul BODY de la inceputul fisierului (<BODY BGCOLOR=”#DDFFFF” LINK=”#0000AA” VLINK=”#0000AA”>) si vom mai introduce si </CENTER> imediat inainte de tag-ul </BODY> de la sfarsitul fisierului.
Mai facem o imbunatatire fisierului index.html deschis in Notepad, prin introducerea unor link-uri. Identifica in cel de-al doilea tabel din acest fisier textul “Va stam la dispozitie si prin <B>e-mail</B>” si inlocuieste <B>e-mail</B> cu:

<B><A HREF=”mailto:[email protected]”>e-mail</A></B>
De asemenea identifica si textul “apasati aici” de la sfarsitul tabelului si inlocuieste cuvantul “aici” cu:

<A HREF=http://www.xyz.xyz TARGET=”_blank”>aici</A>

 

 

Leave a Reply