Curs de realizare pagini Web folosind limbajul HTML

Capitolul III – Despre culori

Am vazut in capitolul anterior ca textele din paginile HTML pot avea diverse culori cu un tag de tipul <FONT COLOR=#00FF00>…</FONT>. Vom prezenta in continuare sistemul de codificare a culorilor pentru paginile web.
Fiecare culoare este interpretata ca fiind compusa din diverse procente ale culorilor rosu, verde si albastru. Acestea sunt exprimate prin numere in baza 16. Astfel, numarul 00 reprezinta nivelul minim dintr-o anumita culoare iar numarul FF reprezinta nivelul maxim. Acordand ponderi exprimate prin aceste numere in baza 16 culorilor rosu, verde si albastru (Red, Green, Blue – RGB) se poate obtine orice culoare:


COLOR=#FF0000>
rosu<FONT
COLOR=#00FF00>
verde<FONT
COLOR=#0000FF>
albastru<FONT
COLOR=#FFFF00>
galben<FONT
COLOR=#FF00FF>
mov<FONT
COLOR=#00FFFF>
bleu<FONT
COLOR=#000000>
negru<FONT
COLOR=#FFFFFF>
(alb)

Culorile de mai sus vor fi mai putin “aprinse” daca in loc de FF se foloseste AA, spre exemplu: #00AA00.

Folosind acelasi sistem vom putea specifica culoarea de fundal (background) a unei pagini web, in cadrul tag-ului BODY despre care am vorbit la inceputul acestui ghid:

<BODY BGCOLOR=#DDFFFF>

Tag-ul BODY mai poate contine si alte informatii interesante, ca de exemplu culoarea cu care vor fi afisate link-urile catre alte pagini (utilizand atributul LINK) si link-urile catre alte pagini care au fost vizitate deja (folosind atributul VLINK):

<BODY BGCOLOR=#DDFFFF LINK=#0000AA VLINK=#0000AA>

In fisierul index.html din Notepad, inlocuieste randul continand tag-ul <BODY> cu cel de mai sus si salveaza fisierul (se inlocuieste tag-ul BODY de la inceputul fisierului, nu cel de la sfarsit care este </BODY>). Fundalul paginii tale ar trebui sa devina bleu.

 

Leave a Reply