Curs de realizare pagini Web folosind limbajul HTML

NUME DOMENII

Acum pagina ta este pe internet, si, in cazul fericit, ai o adresa de forma paginamea.go.ro, www.geocities.com/paginamea, paginamea.fx.ro sau ceva asemanator. In cazul mai putin fericit, adresa este mai lunga si mai complicata. Un site gratuit la Geocities putea avea (in urma cu cativa ani) o adresa de forma: www.geocities.com/SiliconValley/Heights/3871/paginamea.html. Nimeni nu ar putea retine o asemenea adresa.

In aceste conditii, cel mai interesant ar fi sa ai propriul tau nume de domeniu astfel incat adresa ta sa fie www.paginamea.ro sau, de ce nu?, www.paginamea.com (un domeniu este o adresa “primara” de tipul www.paginamea.ro sau www.paginamea.com). O asemenea adresa ar fi mult mai simplu de retinut si ar face impresie mult mai buna (in special pentru pagini de firma). Nu in ultimul rand, poti atrage vizitatori mai multi daca domeniul este ales in mod inspirat (si nu este deja ocupat): spre exemplu, cine vrea informatii despre moda, poate merge direct la www.moda.ro, sau cine vrea informatii despre masini poate merge la www.masini.ro.

Pentru utilizarea domeniilor intram direct in aria serviciilor platite. Pe de o parte, dreptul de a utiliza un anumit domeniu trebuie platit iar pe de alta parte serviciile de gazduire gratuita a paginii nu te vor lasa sa utilizezi un domeniu (in mod normal) ci adresa lor specifica de tipul paginamea.home.ro sau www.geocities.com/paginamea, acesta fiind un mod de promovare a lor. Astfel, daca vrei sa ai un domeniu va trebui sa iti gazduiesti pagina la un furnizor de servicii internet, cum am vazut in capitolul anterior.

Inregistrarea domeniilor .ro se face prin Institutul pentru Cercetari in Informatica (ICI), adresa exacta pentru domenii fiind rnc.ro. Pentru a inregistra un domeniu vei complea un formular continand numele domeniului si elementele tale de identificare, iar apoi vei merge la sediul institutului pentru a efectua plata (60 USD, taxa fixa pe domeniu). Inregistrarea domeniului o poti face singur sau de ea se poate ocupa furnizorul de servicii internet care iti gazduieste pagina. In acest din urma caz asigura-te ca inregistrarea paginii se face pe numele tau, nu al furnizorului, pentru ca domeniul sa ramana al tau daca vrei sa te muti la alt furnizor. Verificarea se face in pagina principala www.rnc.ro, in campul din partea de jos a paginii.

Pentru domenii din alte tari (.com, .net, etc) inregistrarea se face prin firme specializate. Puncte de plecare pot fi register.com sau domreg.ro. Taxele sunt de regula anuale.

Oricare ar fi modalitatea aleasa, procedura se deruleaza dupa ce mai inati ai ales un furnizor de servicii internet pentru gazduire, pentru ca acesta trebuie sa iti dea o serie de parametri pentru inregistrarea domeniului (sau sa se ocupe el insusi de acest lucru). Odata aceasta procedura incheiata, pagina ta va arata mult mai bine cu o adresa de tipul www.paginamea.ro. O alta solutie o reprezinta utilizarea (din nou) a unor servicii gratuite de redirectare. Daca ai apelat la un serviciu gratuit de gazduire, si nu iti plac adresele cu geocities.com sau home.ro, poti merge la un serviciu de tipul go.to pentru a beneficia in mod gratuit de o adresa de tipul go.to/paginamea, care va trimite vizitatorul la pagina ta de la geocities.com sau home.ro

Un singur lucru mai trebuie sa retii: nu este bine sa iti schimbi adresa paginii. Daca este interesanta, atunci multe persoane si-au notat-o, sau au pus link catre ea pe paginile lor. Daca este o adresa de firma, a fost inregistrata in divere directoare sau scrisa pe carti de vizita. Ar fi pacat ca la o schimbare de adresa, vizitatorii sa nu o mai poata gasi. Deci, gandeste-te bine unde vei gazdui pagina, ce adresa va avea si daca vei folosi un domeniu. Daca trebuie neaparat sa schimbi adresa, incearca sa pui la vechea adresa o pagina cu mentiunea “Aceasta pagina s-a mutat. Adresa este….”, astfel incat vizitatorii sa nu iti piarda urma definitiv.

Leave a Reply