Cum au schimbat tabletele modul in care folosim internetul

Se vorbeste deja despre intrarea intr-o era post-PC, adica intr-o noua perioada tehnologica unde device-urile portabile si ultraportabile, gen tablete PC, vor omora “dinozaurul” numit computer personal si il vor inlocui aproape de tot.
Iar daca ne uitam in jurul nostru, observam ca schimbarea a inceput si probabil nu este decat o chestiune de timp pana cand previziunea privind “extinctia” PC-ului sa se adevereasca. Ce au adus, insa, tabletele PC atat de valoros si de util incat sa abandonam vechiul nostru prieten, PC-ul?
In afara de portabilitatea foarte mare, au impus un nou mod de a folosi internetul, de la navigarea pe site-uri si pana la modalitatea de gasire a continutului relevant. Mashable face o radiografie a acestei evolutii, care a adus schimbarea modului in care navigam pe internet.

Touchscreen-ul – cutitul infipt in monitorul PC-ului

Probabil, cel mai important detaliu legat de asaltul tabletelor asupra PC-urilor este aparitia ecranelor sensibile la atingere care au adus la indemana consumatorilor o revolutie. Interactiunea directa, tactila a utilizatorului cu aplicatia pe care o manuieste are explicatii in psihologie, respectiv nevoia de a controla “direct” mediul in care existam.
Dincolo insa de aceste aspecte, touchscreen-ul este apreciat pentru usurinta in utilizare, fie ca este vorba despre jocuri, fie ca este vorba despre navigarea pe internet. Si iata ca am atins si punctul “sensibil” al acestui articol, navigarea pe internet si tipul de experienta pe care ti-l ofera o tableta din acest punct de vedere.
ipad 2s Cum au schimbat tabletele modul in care folosim internetul

Interactiune totala

De la browsing clasic (cat poate fi el de clasic atunci cand vorbim despre navigarea touchscreen) si pana la o oferirea unei serii facilitati suplimentare, precum interactiunea cu navigatorul internet prin intermediul vocii sau folosirea gesturilor pentru a ajunge pe o pagina de internet, toate acestea fac desuet batranul mouse si cursorul lui.
Si, sa nu uitam sa adaugam tot in aceasta categorie interactiunea dintre camera foto a tabletei PC care, prin intermediul unor programe de geolocatie, iti spune pur si simplu unde esti in functie de fotografia facuta. Spre ce se tinde de acum inainte?
ipad group Cum au schimbat tabletele modul in care folosim internetul

Unificarea cautarilor

Cine a impus pe piata tendinta ca “search-ul” sa depaseasca granita internetului si sa cuprinda cam tot ce se refera la utilizarea unei tablete PC (sau chiar si telefoane)? Evident, exista un singur nume: Google.
Gigantul internet va incerca in viitorul apropiat sa unifice tot ceea ce inseamna cautare prin imbinarea avantajelor date deja de motorul sau cu cautare de text, de Google+, pe partea de social networking, si de faptul ca, desigur, se afla in spatele celui mai apreciat sistem de operare pentru telefoane mobile, Android.
freescale tablet colors Cum au schimbat tabletele modul in care folosim internetul

De ce are nevoie Google pentru a impune conceptul de unificare a cautarii? De o pozitie relevanta pe piata retelelor sociale, de o pozitie similara in domeniul tehnologiei recunoasterii vocale si de studii pentru a vedea ce modalitate este cea mai ergonomica pentru utilizatori, este de parere Norman Winarsky, vice presedinte al SRI Ventures si expert in domeniul “cautarilor”.

Norman Winarsky spune ca lucrurile vor evolua rapid. “Cautarile text, asa cum se fac acum in browsere, fara interactiunea omului si fara caracteristici multimedia, vor parea preistorie peste zece ani”, spune Winarsky.

Leave a Reply