Componentele unui calculator de birou (desktop)

Un calculator de birou (Desktop) , produs dupa standardele IBM are în exterior vizibile doua componente : carcasa si monitorul . Se deosebesc apoi perifericcele care sunt tastaura , mouse-ul , boxe , joystick , modem extern.

Carcasa la rândul sau are drept rol a tine toate componentele într-un loc , a le feri de praf , socuri ,etc . Este pur si simplu o cutie care la exterior prezinta o serie de butoane ce indeplinesc functii de baza : pornire/oprire , resetare.
Carcasa calculatorului poate fi de 2 feluri in picioare sau culcata.

pc2 Componentele unui calculator de birou (desktop)pc1 Componentele unui calculator de birou (desktop)

 

 

 

 

 

 

 

Înainte de a începe prezentarea detaliata subliniez ca pentru buna functionare a unui calculator nu este responsabila o singura componenta, fiecare componenta participa activ sau pasiv la realizarea unei functionalitati satisfacatoare .

PREZENTAREA COMPONENTELOR

 

 Componentele unui calculator de birou (desktop)

1. CPU ( procesorul )

Procesorul se mai numeste si CPU (Central Processing Unit). Puterea unui procesor este data
in general de frecventa de functionare (“viteza cu care face calculele”) masurata in MegaHertzi (MHz) sau GigaHertzi (GHz). Frecventa de functionare este denumita de obicei “frecventa de ceas” (“clock frequency”) sau “frecventa de tact”. Un rol foarte important il au si arhitectura sa (evidentiata in configurarea nucleului procesorului) si cantitatea de memorie existenta pe pastila procesorului (memorie “cache” de nivel 1, 2 sau 3, scrisa prescurtat de obicei L1, L2, L3). Memoria cache (“cache” = depozit) de pe pastila procesorului este o memorie rapida folosita exclusiv de procesor, care in acest fel isi scade dependenta fata de memoria sistemului (memoria RAM) si devine mai rapid in executarea instructiunilor sale. Pot fi single core( un singur nucleu de procesare ) , dual core ( doua nuclee de procesare ) , sau quad core ( patru nuclee de procesare ) ,AMD sau Intel.
cpu Componentele unui calculator de birou (desktop)

2. Memoria ( SDRAM, DDRAM )

In configuratia unui sistem de calcul întalnim doua mari tipuri de memorii – RAM si ROM. Memoria este spaliul de lucru primar al oricarui calculator . Lucrând în tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date li de a procesa informatii ce pot fi procesate imediat si în mod direct de catre processor sau alte dispozitive ale sistemului . Memoria este de asemenea legatura dintre software si CPU .

Din punct de vedere intern memoria RAM este aranjata într-o matrice de celule de memorie , fiecare celula fiind folosita pentru stocarea unui bit de date (0sau1logic) . Datele memorate pot fi gasite aproape instantaneu (timp de ordinul zecilor de ns) prin indicarea rândului si coloanei la intersectia carora se afla celula respectiva . Se deosebesc doua tipuri de memorie :

SRAM(Static Ram) si DRAM(Dynamic Ram) .

Tehnologia DRAM este cea mai întâlnita în sistemele actuale , trebuind sa fie reimprospatata de sute de ori / secunda pentru a retine datele stocate în celulelede memorie (de aici vine si numele) ; fiecare celula este conceputa ca un mic condensator care stocheaza sarcina electrica .
Este prezenta sub doua tipuri de module : SIMM-urile si DIMM-urile . SIMM-ul a fost dezvoltat cu scopul de a fi o solutie usoara pentru upgrade-uri . Magistrala de date este pe 32 biti , fizic modulele prezentând 72 sau 30 de pini . DIMM-ul a fost folosit întâi la sistemele MacIntosch dar a fost adoptat pe PC-uri datorita magistralei pe 64 de biti , având 128 pini .
ddr 300x225 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Tipurile de memorie DRAM sunt : FPM (Fast Page Mode) , EDO(Extended Data Out) , SDRAM(Synchronous DRAM) . Cele mai rapide sunt SDRAM-urile , fiind si cele mai noi , oferind timpi de acces mici (8ns) .
Tehnologia SRAM foloseste tot un system matricial de retinere al datelor , dar este de cinci ori mai rapida , de doua ori mai scumpa si de doua ori mai voluminoasa decât memoria SRM . Nu necesita o reîmprospatare constanta , elementul central al unei celule fiind un circuit basculant bistabil . SRAM este folosit pentru memoriile cache datorita vitezei mari.

3. PLACA DE BAZA ( motherboard )

Placa de baza este un dizpozitiv de baza, un pamânt pe care se planteaza celelalte componente . Este componenta pe care se implanteaza procesorul , pe care se afla sloturile de extensie , pe care se afla memoria cache L2 . Pe langa aceasta functie , de support pentru celelalte componente , are rolul de a regla si distribui tensiune procesorului si celorlalte componente . O placa de baza de calitate are variatii mici al intensitatii curentului livrat si mai multe valori ale tensiunii pe care o poate furniza . Pe o placa de baza se afla urmatoarele componente :.soclul pentru processor(interfata) – un socket în care se introduce procesorul .
gigabyte conroe motherboard 300x249 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Socket 1 – 169 pini , lucreaza la tensiunea de 5V suporta procesoarele 486 DX2 si DX4
Socket 2 – o minora imbunatatire facuta de intel pentru a suporta si procesoarele Pentium Overdrive(processor de upgrade) 238 pini
Socket 3 – alta interfata de la Intel 237 pini 3,3V-5V , suporta procesoarele 586
Socket 4 – trecerea la procesoare Pentium , suporta doar procesoare Pentium 60 si 66
Socket 5 – 3,3V 320 pini , suporta iPentium 75-133Mhz
Socket 6 – 3,3V 235 pini , destinat procesoarelor 486 , un Socket 3 mai avansat
Socket 7 – cel mai popular , 2,5-3,3V 321 pini suporta procesoare 75-200Mhz, procesoare Pentium MMX, K5, K6, 2×86, 6x86MMX .
Socket 8 – 3,1-3,3V 387 pini destinat doar procesoarelor PentiumPro
Slot 1 – 2,8-3,3V , o schimbare radicala, procesorul se introduce în slot ca o placa obisnuita , 242 pini , este folosita doar de Intel , fiind o alegere buna pentru sistemele biprocessor ,

Placa de baza mai include controllere si conectori pentru hard-disk , floppy-disk , tastatura , port serial , optional PS/2 si USB.

4. HARD DISK-UL ( Memoria interna )

Interfata pentru hard-disk poate fi inclusa (în cele mai multe cazuri este) pe placa de baza sau poate fi achizitionata ca placa de extensie separata . Controllerele pentru hard-disk , ca si hdd-urile de altfel, pot fi de doua tipuri constructive : IDE (EIDE) sau SCSI(Small Computer System Interface) . Hard-diskurile SCSI necesita un controller special , interfata SCSI fiind mai avansata decat EIDE , mai scumpa , cu performante mai mari , având avantajul de a putea conecta pe acelasi controller si cablu scannere , hard-diskuri , unitati floppy, cdrom, etc, un numar total de 8 device-uri SCSI suportate simultan . Avantajele SCSI sunt multiple: poate conecta pe aceeasi magistrala 8 deviceuri diferite simultan (IDE – 2 deviceuri si acele HDD sau CD-ROM); lungimea panglicii SCSI – 10-25 m , viteza maxima 80Mb/sec wide ultra2 SCSI; gabaritul redus. SCSI utilizeaza cozi de mesaje. Mecanismele bazate pe astfel de cozi sunt integrate pe scara tot mai larga în sistemele de operare moderne (WindowsNT). Hard-diskurile SCSI au fost întotdeauna cu un pas în fata celor IDE , astfel capacitatile au fost mai mari si viteza de transfer net superioara , cel mai rapid hard-disk IDE acutual are o rata de transfer maxima de 66Mb/sec (UDMA/66). Marimile hard-diskurilor singulare sunt cuprinse între 20Mb si 4T. Aceasta capacitate poate fi extinsa prin intermediul discurilor RAID sau prin tehnologia de clustering (conectarea mai multor hdd-uri astfel ca sistemul sa le vada ca fiind unul singur; aceasta tehnologie este folosita si în procesarea paralela) .

hdd1 300x253 Componentele unui calculator de birou (desktop)      hdd2 300x222 Componentele unui calculator de birou (desktop)

 

 

 

 

 

 

 

5. Floppy disk-ul ( unitatea de discheta )

Pe placa de baza exista si un controller de floppy disk, care poate fi de 3,5 sau 5,25, modelele mai vechi nu prea mai sunt suportate. Astfel disketele sunt folosite cu unitatea floppy având capacitate neformatate de 2Mb, prin formatare MS DOS-1,44Mb. Exista unitati de diskette care suporta diskette de mare densitate de 100-200Mb, nestandard (Sony , Travan) si care pot citi si disketele de 3,5; interfata este separata pentru acest tip de unitati de diskette .
FloppyDisk 300x300 Componentele unui calculator de birou (desktop)

6. SLOTURILE DUPA PLACA DE BAZA

Mai exista pe placa de baza sloturile în care se pot introduce placi de extensie (modemuri , placi video, laci de retea , placi de sunet , etc). Sloturile pot fi diferentiate în functie de diferentele constructive : VL-BUS , ISA , EISA , PCI ,PCMCIA, AGP . Interfata VL-BUS este depasita , interfata ISA este înca folosita cu success , fiind prezenta pe majoritatea placilor de baza de generatie noua . PCI este cea mai folosita interfata , oferind rate de transfer mari la preturi rezonabile în prezent . A fost introdusa cu ~5 ani în urma urmand standardului EISA . PCMICA este destinat utilizatorilor de calculatoare portabile , oferind conectivitate rapida , autoconfigurarea . Aceste placi sunt extraordinar de mici (si de scumpe), fiind de marimea unei cartele telefonice , duble ca grosime .
slots 300x225 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Interfata AGP este ultimul venit pe ring , cel mai nou, destinat placilor grafice, în secolul acceleratiei este destnat acceleratoarelor grafice de mare vitezî, facand o legaturî directa între processor si placa graficî, oferind rate de transfer de pîna la 3Gb/sec .

Toate aceste tipuri de sloturi difera între ele , exista totusi sloturi PCI/ISA shared în care se pot introduce placi PCI sau placi ISA .

Porturile seriale sunt destinate conectarii în exterior a deviceurilor care sunt cam putine: modem/mouse. Versiunile noi poseda cache si o interfata ce gîndeste singura degrevând procesorul (UART 16550) .
Porturile paralele sunt destinate conectarii imprimantelor sau altor dispozitive ce functioneaza pe acest tip de port (scannere, placi de acizitie, etc).

7. CPU Cooler ( Ventilatorul de racire dupa procesor )

Procesoarele moderne se incalzesc foarte mult atunci cind functioneaza, iar temperatura lor trebuie mentinuta sub o anumita limita pentru a asigura o functionare optima. Pentru aceasta peste procesor se fixeaza un racitor (“cooler”) compus dintr-un radiator pe care se afla fixat un ventilator. Radiatorul este format dintr-un postament care se continua cu o structura lamelara si este construit de obicei din aluminiu dar poate avea si parti din cupru, care este un mai bun conductor de caldura.
cpu cooler 300x286 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Postamentul vine in contact cu suprafata procesorului, de la care preia caldura degajata de acesta si o disipeaza cu ajutorul structurii lamelare in mediul inconjurator. Acest tip de racire se numeste racire pasiva. Ventilatorul asigura transferul aerului incalzit care se afla in apropierea suprafetei radiatorului, permitind astfel schimbul mai eficient de caldura intre radiator si mediul inconjurator. Acest tip de racire se numeste racire activa. Ventilatorul este de obicei acoperit cu un mic grilaj metalic al carui rol este de a impiedica contactul dintre palele ventilatorului si cablurile care traverseaza spatiul interior al carcasei calculatorului.

8. Sursa de alimentare

Sursa este care asigura alimentarea cu curent electric a componentelor calculatorului. Fiecare componenta are nevoie de curent de un anumit voltaj iar sursa transforma curentul de 220 V de la priză in curent cu voltajul dorit de piesele calculatorului. Sursa de alimentare se conecteaza cu placa de baza, hardiscul, unitatea de discheta si unitatea CD-ROM prin cabluri speciale. Puterea unei surse de alimentare se masoara in Waţi (W). Sursele de alimentare se gasesc in doua formate (AT si ATX) si au diverse puteri : 350 W, 400 W, 600 W etc.
sursa 300x300 Componentele unui calculator de birou (desktop)

9. Video Card ( Placa video )

Placile video sunt dispozitive ce fac legatura intre processor/system si monitor. Au rolul de a afisa pe monitor datele procesate de CPU (de fapt rezultatul acestori procesari). Se conecteaza pe placa de baza printr-un slot ISA/PCI sau AGP. Placile video pot contine acceleratoare 3D care degreveaza procesorul, versiunile profesionale incluzand chiar 2 procesoare 3D pe placa video (ELSA Guillemond).
videocard Componentele unui calculator de birou (desktop)
Sunt dotate cu memorie (VRAM) intre 512k(Trident) si 96Mb(ElsaG). Reprezinta o componenta importanta a sistemului, viteza sa influentand în mare parte pareformanta sistemului. În functie de cantitatea de memorie existenta pe placa video rezolutiile la care poate lucra sunt 640×480,800×600,1024×764,etc . Placile video bune ofera si o rata de reimprospatare a imaginii optima ce reduce riscul aparitiei afectiunilor oculare .

10. Sound Card ( Placa de sunet )

Placa de sunet este una din componentele care ne permit sa transformam calculatorul intr-un sistem multimedia conceput pentru a satisface nevoia de divertisment sau pentru a pune in valoare capacitatile creatoare in domeniul muzical ale utilizatorului. Placa de sunet este fie de sine-statatoare (separata – “standalone”), fie cel mai frecvent este inclusa (integrata) in placa de baza. Placile de sunet separate sint de obicei “interne”, adica se monteaza intr-un slot PCI ,PCI E de pe placa de baza, insa exista si placi “externe” care se conecteaza la portul USB.
sound card 2 300x222 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Componenta principala a unei placi de sunet separate este procesorul audio (numit DSP – “digital signal processor”) si cu cit acesta este mai puternic cu atit placa va fi mai performanta. In cazul PS integrate procesorul central (CPU) al calculatorului indeplineste de obicei si functia de DSP si de aceea performanta generala a sistemului scade intr-o mai mica sau mai mare masura atunci cind procesorul central este suprasolicitat, de exemplu in cazul jocurilor.

11. Network Card or Modem ( placa de retea sau modemul )

Placa de retea sau modem . Placa de retea este componenta care ne permite sa ne conectam calculatorul intr-o retea locala (“local area network” – LAN) cu alte calculatoare in asa fel incit sa impartim resursele acestora intre ele. De asemenea este posibil ca in acest fel sa participam la jocuri in mod multijucator (“multiplayer”) fara a ne conecta la internet.
Modemul este componenta care ne permite sa folosim internetul prin intermediul liniei telefonice.
placa retea 300x300 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Modemul (MOdulator – DEModulator) moduleaza fluxurile de date digitale in asa fel incit acestea sa poata circula prin linia telefonica (care transporta datele in mod analog) si demoduleaza fluxurile de date primite prin linia telefonica transformindu-le din format analog in format digital. Viteza modemurilor vindute in prezent este de 56 kb/s (kilobiţi pe secunda – kbps).
modem Componentele unui calculator de birou (desktop)

12. Mouse and Keyboard ( mouse-ul si tastatura )

Tastaura si mouse-ul sunt componente esentiale cu ajutorul carora comunicam cu calculatorul si ii dam instructiuni. Ele se conecteaza prin intermediul porturilor PS/2 sau mai nou USB.La aceste doua componente putem sa facem economie in sensul ca putem sa cumparam piese mai ieftine fara ca acest lucru sa afecteze performanta calculatorului sau sanatatea noastra.
keyboard mice 300x201 Componentele unui calculator de birou (desktop)
Tastatura trebuie incercata inainte de cumparare pentru a vedea daca ne convine gradul de presiune care trebuie aplicat tastelor si in acelasi timp sa observam daca exista elemente care nu ne convin in configuratia tastaturii (de ex. butoane prea mici sau inscriptionate cu litere inclinate). In ultimii ani au fost aduse imbunatatiri tastaturii si mouse-ului. Cumpararea unui mouse cu rotita de derulare (“scroll”) reprezinta o decizie buna care nu ne obliga sa cheltuim foarte multi bani insa aduce un plus de functionalitate. Cumpararea unui mouse cu dispozitiv optic in loc de bila, a unei tastaturi cu butoane suplimentare pentru aplicatii multimedia si internet sau cumpararea unui mouse si a unei tastaturi cu conexiune prin radio (“wireless”) reprezinta si ele decizii bune.

13. Optic driver ( Unitatile optice: CD-ROM, DVD-ROM, DVDRW)

Unitatile optice sunt niste dispozitive care folosesc medii de stocare optice pentru citirea si scrierea datelor. Stocarea optica este metoda prin care datele sint inscriptionate pe un mediu special cu ajutorul unei raze laser. Citirea datelor de pe un mediu optic se realizeaza tot cu ajutorul unei raze laser.
unitate optica cd rom 1393 300x225 Componentele unui calculator de birou (desktop)
In functie de caracteristicile lor tehnice si de capacitatea de stocare mediile optice se impart in doua categorii si anume CD (“Compact Disc”) si DVD (“Digital Versatile Disc”). Atit CD-urile cit si DVD-urile se prezinta ca niste discuri din plastic (cu diametrul de 12 cm) pe a caror suprafata datele sint inscriptionate sub forma de adincituri (gropite – “pits”) microsopice de-a lungul unei piste care se desfasoara in spirala. Mediile optice se impart in doua categorii dupa modul de inscriptionare a datelor si anume: medii produse prin matritare (inscriptionare prin presarea unei matrite) si medii produse prin ardere (inscriptionare cu raza laser). Matritarea este o metoda industriala ce necesita echipamente speciale si ca urmare este folosita in cazul producerii unor cantitati mari de discuri (de ex. pentru discurile originale cu jocuri, muzica, etc.).

Leave a Reply